Het merendeel van de 20e eeuw stonden de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) bekend als één van de grootste olieproducenten ter wereld en als gevolg daarvan ook als groot uitstoter van broeikasgassen.

Maar in de afgelopen twee decennia heeft de regering van de VAE zich ingespannen om minder afhankelijk te worden van fossiele brandstoffen door om te schakelen naar milieuvriendelijker bronnen om steden van energie te voorzien.

Het land mikt erop om in 2050 driekwart van de energie voor Dubai van schone bronnen te laten komen. Als dat de stad lukt, zal het de kleinste CO2-afdruk ter wereld hebben.

Als onderdeel van dit hogere doel is het lokale bouwbedrijf Diamond Developers een stad aan het bouwen op zo’n 30 kilometer van het centrum van Dubai die meer energie zal produceren dan gebruiken. De stad gaat Sustainable City heten en kost zo’n 285 miljoen euro om te ontwikkelen. Voor 2019 moet hij helemaal af zijn.

Bekijk de baanbrekende stad hieronder:


In 2013 begon Diamond Developers aan de bouw van Sustainable City, die eind 2018 helemaal afgerond moet zijn.

Foto: Dubai Sustainable City

Bron: Arabian Business


De stad wil de CO2-uitstoot zoveel mogelijk terugdringen. In de meeste wijken zijn auto’s verboden.

Foto: Dubai Sustainable City

Bewoners mogen alleen gebruik maken van openbaar vervoer, elektrische autootjes of moderne paardenkoetsen. In plaats van benzinepompen zijn er 250 elektrische oplaadstations.

Foto: Dubai Sustainable City

Op 22 januari heeft de transportautoriteit van Dubai een overeenkomst getekend om zelfrijdende auto’s te laten rondrijden in de stad. Huiseigenaren krijgen ook een gratis elektrisch golfkarretje of een subsidie van 10.000 dollar om een ander elektrisch voertuig te kopen. Inwoners kunnen ook gratis gebruik maken van elektrische bussen.

Foto: Dubai Sustainable City

Elk huis heeft zonnepanelen.

Foto: Dubai Sustainable City

Een groot park met 2.500 bomen helpt om luchtvervuiling tegen te gaan.

Foto: Dubai Sustainable City

Diamond Developers bouwt de stad in twee fases.

Foto: Dubai Sustainable City

De eerste fase die in 2015 grotendeels was afgerond bestond uit onder meer 500 villa’s, 89 appartementencomplexen en 11 groene koepelhuizen. Er is ook volop ruimte voor stadstuinen, kantoorgebouwen en winkels.

Foto: Dubai Sustainable City

De winkelgebieden herbergen ook fitnesscentra, zwembaden en een paardensportcentrum met 32 stallen.

Foto: Dubai Sustainable City

Er zijn ook twee kunstmatig aangelegde meren met gerecycled water, meldt The Khaleej Times.


De tweede fase is nog niet afgerond en bestaat uit onder meer een school, een moskee, een wetenschapsmuseum, een countryclub en een overdekt winkelcentrum.

Foto: Dubai Sustainable City

Als onderdeel van deze fase wordt er ook een hotel gebouwd dat minder energie gebruikt dan het opwekt. Dat is volgens de bouwers de eerste in zijn soort. Ze stellen ook dat het nieuwe onderzoekscentrum van de stad meer energie produceert dan het gebruikt.


In de afgelopen jaren hebben de VAE aan meer projecten gewerkt van steden die van nul af aan worden opgebouwd. Sommige zijn succesvol en trekken veel bewoners, maar andere zijn voorlopig mislukt. Zo wonen er slechts 300 mensen in Masdar City bij Abu Dhabi, terwijl die stad gebouwd is voor 40.000 inwoners.

Foto: Dubai Sustainable City

Bron: Business Insider


Sustainable City heeft wel veel interesse opgewekt bij inwoners van de VAE. Of tenminste bij degenen die het zich kunnen veroorloven om er te wonen, want het goedkoopste huis kost 1 miljoen dollar. Zo’n 1.800 mensen hebben een huis gekocht en 900 mensen huren.

Foto: Dubai Sustainable City

Bron: CNN


De stad toont aan dat de VAE op weg willen naar een duurzame toekomst.